Întrebare: Este corect să spunem că Sfântul Maslu este mai potrivit pentru trup iar spovedania este mai potrivită pentru suflet?

Răspuns: Taina sfântului Maslu este folositoare atât pentru trup cât și pentru suflet. Însă și despre spovedanie se poate spune că ajută atât trupului cât și sufletului pentru că și păcatele le săvârșim împreună trup și suflet.

Tipărire

Întrebare: Este în regulă televizarea Sfintei Liturghii? În acest context, ce valoare mai are îndemnul „Câți sunteți chemați ieșiți. Cei chemați ieșiți. Câți sunteți chemați ieșiți. Ca nimeni dintre cei chemați să nu rămână”?

Răspuns: Îndemnul se referă la interdicția de se împărtăși. De regulă, televizarea sau transmiterea audio a Sfintei Liturghii este permisă, cu excepția a ceea ce se întâmplă în spatele ușilor Sfântului Altar. 

Tipărire

Întrebare: De ce ne rugăm în cadrul Sfintei Liturghii pentru răspuns bun la Înfricoșătoarea Judecată? Mai poate răspunsul nostru să schimbe atunci dreapta judecată a lui Dumnezeu?

Răspuns: Prin această formulare, ne rugăm cu toții ca pe parcursul vieții noastre să strângem suficiente fapte și gânduri bune pe care să le punem înaintea lui Hristos atunci când va sosi clipa. A se vedea Evanghelia după Matei, capitolul 25, versetele de la 31 la 46.

Tipărire

Întrebare: La Proscomidie se amintesc cele 9 cete îngerești?

Răspuns: Nu. Este vorba de 9 cete ale sfinților la care se adaugă și îngerii. Asezarea particelelor pe Sf. Disc este urmatoarea:

  • o particica triunghiulara pentru Maica Domnului, la dreapta Agnețului;
  • nouă particele în stânga Agnețului: una pentru cetele îngerești, șase pentru diferite cete ale sfinților, una pentru sfinții Ioachim și Ana și pentru sfinții zilei, una pentru sfântul a cărui Liturghie se săvârșește (Ioan Gură de Aur sau Vasile cel Mare);
  • trei particele triunghiulare în fața Agnețului: una pentru episcopul locului, alta pentru ocârmuitori, alta pentru ctitori;
  • miride pentru cei vii și cei morți care se pomenesc.

Tipărire

Întrebare: Este adevărat că în cadrul Liturghiei catolice nu se pogoară Duhul Sfânt?

Răspuns: Nu putem afirma acest lucru. Și catolicii au epicleza în Liturghie. Singura diferență este că ei consideră că prefacerea Cinstitelor Daruri se face la anamneză, la cuvintele de instituire, și nu la epicleză. În schimb, evanghelicii au simplificat mult Sfânta Liturghie. La ei este numai un simbol, o rememorare a episodului biblic.

Tipărire