Taina Sfântului Botez

Cuvântul botez provine din verbul baptizein care înseamnă a afunda, a scufunda (în limba greacă veche).

Botezul se face în numele Sfintei Treimi. După Învierea Sa, Mântuitorul Iisus Hristos a poruncit apostolilor: Drept aceea, mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit Eu vouă. Și iată, Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin. (Matei 28, 19-20, fragment din Evanghelia ce se citește în cadrul slujbei Sfântului Botez).

Prin botez, participăm la moartea și învierea lui Hristos: Oare nu știți că toți câți în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea lui ne-am botezat? Deci ne-am îngropat cu el în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții; căci dacă am fost altoiți pe El prin asemănarea morții Lui, atunci vom fi părtași și ai Învierii Lui (Romani 6, 3-5).

Părinții vor alege copilului, de preferat, un singur nume creștin, din calendarul ortodox, pentru că pruncul este o persoană unică.

Botezul poate avea loc numai în biserică, doar în cazuri excepționale se săvârșește în altă parte.

Părinții trebuie să aleagă un naș ortodox. Termenul de naș se traduce prin cel care ia asupra, care își asumă, garant.

Se recomandă ca nașul să se spovedească înainte de săvârșirea Tainei Botezului pruncului.

Se recomandă ca nașul să cunoască pe dinafară Crezul.

Programarea datei  pentru Botez nu se face prin telefon. Părinții sunt rugați să vină la Biserică sau să se întâlnească cu preotul, după ce au făcut o programare la nr. de tel. 07531/456410 sau la adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. .

 

Cele necesare Tainei Sf. Botez

 -nașii trebuie să fie ortodocși sau cel puțin unul dintre ei- cazul fam. mixte

 -certificatul de naștere în copie -pe verso se trece numele și prenumele nașilor

-o lumânare

 -hăinuțe noi- pe care le va inbraca copilul dupa ce a fost botezat

 -crijma sau un prosop mare alb

 -fașa sau o panglică –L=30-50 cm

 -o sticlă ulei de măsline

- un lănțișor cu cruciuliță-Crucea baptismală

 -un prosop +săpun

 -contribuție biserică-150€

 În atenția nașilor și  a părinților!

 

Îmbrăcămintea nașilor și a părinților la Taina Sf. Botez trebuie să fie decentă și corespunzătoare cu locul în care ne aflăm, în BISERICĂ. Nașa și mama sunt rugate sa vină cu rochii potrivite -nu mini și nici cu decolteul larg. În cazul  când nu se va respecta îmbrăcămintea decentă, veți primi de la biserică un șorț și o eșarfă .

 

Vă mulțumim pentru înțelegere.

 

 

 

Tipărire