Întrebare: Există biserici sinodale, fără un patriarh?

Răspuns: Da. Toate bisericile sunt sinodale. Dacă o biserică nu este în rang de patriarhie, în diferite biserici autocefale există un primat. Spre exemplu, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Patriarhul Întregii Georgii, Arhiepiscopul de Atena sau Patriarhul României sunt toți, în egală măsură, primați ai Bisericilor naționale pe care le conduc, indiferent de titlul pe care îl poartă. Bazele primatului sunt puse prin canonul 34 apostolic.

Tipărire

Întrebare: Poate un patriarh să demisioneze? Există cazuri în care un patriarh a demisionat?

Răspuns: Conform canoanelor, un patriarh nu poate demisiona. Se poate însa retrage din funcție pentru o scurtă perioadă. Un patriarh poate fi demis numai dacă ar cădea în erezie, prin decizia sinodului bisericii respective.

Tipărire

Întrebare: Episcopii sunt întotdeauna aleși dintre monahi?

Răspuns: Nu. Ei pot fi aleși și dintre preoții mireni văduvi sau dintre preoții celibi, care  înainte de episcopat trebuie să depună voturile monahale. Un exemplu este Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului. A fost ales la 4 iulie 1996 episcop de Caransebeș, pe 20 iulie a fost tuns în monahism iar pe 11 august în același an este hirotonit episcop și instalat la Caransebeș.

Tipărire

Întrebare: Care este rolul diaconițelor (femei) în cler?

Răspuns: Diaconițele nu au avut niciodată un rol sacerdotal. Ele aveau mai degrabă rolul de a ajuta preoții în atribuții sociale. Putem înțelege că pentru a îngriji o femei bolnavă este mai potrivită o altă femeie, ci nu un bărbat. În prezent, statutul diaconițelor nu mai există.

Tipărire