Scurt Istoric

Regiunea Bodensee este situată în sudul Germaniei, pe malul lacului Konstanz-Bodensee, la granița cu Elveția și Austria. Este o regiune foarte frumoasă, în care predomină turismul, pomicultura și viticultura. Pe coasta de vest a lacului se găsesc mari livezi de meri, cu producții extraordinare de mere, cunoscute ca „Apfel- Bodensee” și plantații de viță de vie. Pe aceste meleaguri și-au stabilit reședința de domiciliu de peste 30 de ani numeroși români de confesiune ortodoxă. Aceştia îşi doreau să participe la o slujbă ortodoxă, cel puţin de două ori pe an, la cele două mari sărbători creştine: Naşterea şi Învierea lui Hristos. Acest lucru era posibil prin participarea la slujbele ținute în limba rusă și germană în Biserica Ortodoxă Rusă din localitate. Exista oportunitatea de a-și boteza pruncii, îngropa pe cei dragi după rânduiala și datina ortodoxă sau de a solicita alte servicii divine. Insă ceva le lipsea, Sfânta Liturghie, sfintele slujbe, predica în graiul românesc, care ar fi penetrat mai cu putere sufletele lor. Acest lucru producea nelinişte şi o dorinţă arzătoare de a organiza şi constitui o parohie ortodoxă română, mai cu seamă că, din anul 1993 Germania şi Europa Centrală, avea o Mitropolie Ortodoxă Română.

În fiecare an există tradiţia ca în cimitirul de la Soultzmatt-Franţa să se oficieze Sfânta Liturghie arhierească, urmată de ridicarea unui parastas pentru eroii neamului nostru căzuţi la datorie, care-şi dorm somnul de veci acolo. In anul 2001 a fost prezent un grup de credincioşi veniți din oraşul Konstanz, pentru a înalţa rugăciuni către Tatăl cel Ceresc, însă sufletul lor era învăluit şi de o dorinţă puternică, de a înființa o parohie ortodoxă română în localitatea lor. Ei au înaintat o cerere IPS Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei şi Europei Centrale, prin care solicitau acest lucru. Bineînţeles că în aceste stări emoţionale nu se mai zărea și faptul că înfiinţarea unei Parohii nu este aşa de simplă şi trebuie avute în vedere anumite criterii. Atunci, în acea zi de sărbătoare, IPS Serafim a numit preot paroh pe seama Parohiei Ortodoxe Române-Konstanz, pe Ionel Nemeş, venit şi stabilit definitiv în Germania.

Timp de un an de zile, Pr. Nemeş a slujit la invitaţia PC. Pr. Condrea Nicolae, la Biserica Ortodoxă din Stuttgart. La numirea făcută de IPS Părinte Mitropolit Serafim pentru înfiinţarea parohiei Konstanz, Pr. Ionel Nemeş a făcut ascultare şi a luat legătura cu acest grup de credincioşi animat de familia Weinrich Franz-Josef catolic la obârşie, iar mai apoi trecut la ortodoxie când s-a căsătorit cu credincioasa ortodoxă Doina-Nicoleta, şi de către mama acesteia, Ileana Iliescu. Această familie şi-a adus un aport considerabil la realizarea acestui ideal. Pe drept cuvânt, aceşti credincioşi pot fi trecuți ca ctitori ai acestei Parohii. De acum începe pentru noi toţi un drum lung şi greu de străbătut, găsirea unui locaş de cult, contactul cu credincioşii români din zonă, realizarea statutului de funcţionare a Parohiei, etc.

Prima Sfântă Liturghie şi întrunire cu credincioşii a avut loc cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Serafim, pe data de 17 iunie 2001 în Duminica a II-a după Rusalii, în sala Gemeinde Alt-Katholiken, str.Otto-Raggengass nr. 11, oferită provizoriu de decanul catolicilor-vechi, Hermann-Eugen Heckel. La această slujbă au fost prezenţi circa 25 de credincioşi cu inimile pline de bucurie că pot auzi şi ei în oraşul lor o slujbă ortodoxă în limba maternă. A doua slujbă s-a ţinut tot în această sală, pe data de 1 iulie 2001 şi au luat parte la ea in jur de 30 de credincioşi. Spuneam mai sus că această sală a fost de provizorat din cauza că s-a creat o stare de fapt neplăcută la nivelul bisericilor locale cum că, între Biserica Ortodoxa Rusă şi cea Română din oraş există anumite divergenţe şi neînţelegeri, însă contrariul se va dovedi ceva mai târziu. De la această dată până în septembrie nu s-a mai oficiat Sfânta Liturghie din lipsă de spaţiu şi fiindcă era perioada concediilor. În luna septembrie am reluat legătura cu credincioşii şi am căutat un loc în care să ne rugăm.

Ajutorul a venit din partea domnului Thomas Weinrich, fiul lui Franz Weinrich, care ne-a oferit cu toată amabilitatea sala şcolii de şoferi cu acelaşi nume din Konstanz. Aici tot la două săptămâni se săvârşea Sfânta Liturghie, până în luna martie 2002, când ni s-a oferit ca spaţiu capela din incinta căminului de bătrâni Luisenheim. Capela aceasta a fost primită în urma întâlnirii dintre preotul ortodox rus, Kosma, şi preotul ortodox român, Nemeş, pentru a pune capăt acelei imagini negative create. Pe 6 octombrie 2001 a avut loc şedinţa de constituire a consiliului parohial şi de analizare a statutului parohiei. În unanimitate de voturi au fost aleşi în primul consiliu parohial următorii membrii: Franz-Josef Weinrich, Gheorghe Rotaru, Ciprian Cârneală şi Thal Alexandra. In luna noiembrie 2001 s-a primit şi confirmarea de la Judecătoria Konstanz că statutul a fost aprobat şi înregistrat.

După primirea capelei lucrurile s-au schimbat în bine, acum în fiecare duminică se săvârşeşte Sfânta Liturghie, credincioşii sunt cu sufletul împăcat că au o biserică pentru rugăciune. Pe data de 7 aprilie 2002, IPS Serafim a făcut o vizită pastorală la invitaţia Pr. Kosma şi a Pr. Nemeş pentru a arăta că între aceste biserici sunt relaţii de înţelegere. Slujba arhierească s-a ţinut în Biserica rusă, din sobor făcând parte preoţii sus amintiţi şi Diaconul Dumitru Dura. Acum a avut loc trecerea credincioşilor ortodocşi români de la biserica rusă la cea română. Pe data de 23 iunie 2002, când creştinii ortodocşi au sărbătorit Rusaliile, Parohia noastră a trăit momente de bucurie prin prezența IPS Părinte Mitropolit Serafim, care a săvârşit Sfânta Liturghie urmată de Vecernia plecării genunchilor la noi în capelă. Din sobor au făcut parte Diaconul Dumitru Dura, Pr. Onea de la Parohia Ortodoxa Niculiţel (Tulcea), Pr. Ionel Nemeş.

La sfintele rugăciuni a luat parte un număr însemnat de credincioşi, iar după Sfânta Liturghie credincioşii au oferit o frumoasă agapă, la care IPS Serafim a animat adunarea vorbindu-le despre rolul Bisericii în viaţa credincioşilor ortodocşi din diaspora. In luna decembrie 2002, Biserica noastră a fost invitată să adere la Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen Konstanz (ACK), invitaţie primită cu interes, pe considerentul că de acum încolo se poate realiza o conlucrare şi un dialog deschis între Parohia noastră și celelalte confesiuni din oraş. Din luna iunie a anului 2003, Biserica noastră are un nou consiliu parohial format din credincioşii: Chiş Alexandru, Rotaru Gheorghe, Tomescu Dan, Nedelcu Diana, Chiş Rodica, Leu-Olaş Artemizia, Eftimie Florina şi Heidel Edith.

De asemenea, a fost modificat şi îmbunătăţit statutul Parohiei. Din anul 2003 numărul credincioşilor a început să crească, capela este tot mai plină, studenţii s-au grupat în jurul Bisericii înfiinţând din luna octombrie 2003 un cerc religios cu o întrunire lunară. La acest cerc participă desigur şi ceilalţi credincioşi unde sunt prezentate teme de interes pentru noi toţi. În anul 2004 s-a format corul parohiei noastre, care participă la Sfânta Liturghie și la celelate slujbe religioase. Acest cor are si activități extra bisericești (concerte de colinde și cântări laice). Tot in anul 2004 a luat ființă filia Freidrichshafen-Ravensburg, cu hramul “Sfântul Gheorghe” pentru românii de dincolo de lacul Bodensee. Slujbele se țin odată pe lună, în biserica ortodoxă sârbă din Friedrichshafen.

Parohia noastră a primit în mai multe rânduri vizita canonică a ierarhilor Mitropoliei din Nürnberg ( Î.P.S. Mitropolit Serafim Joantă şi P.S. Episcop Vicar Sofian Braşoveanul). În anul 2011, luna aprilie s-a format a doua filie a parohiei Konstanz, în orașul Trossingen-Villingen-Schwenningen, cu hramul “Sfântul Ioan Botezătorul”. Slujba se ține o sâmbătă pe lună, în Biserica „St. Theresia” din Trossingen și o duminică pe lună în Biserica „ Zu den Heiligen Engeln“ din Durchhausen.

Pe data de 12 iunie la sărbătoarea Rusaliilor, Parohia noastră a trăit un triplu eveniment: Pogorârea Sfântului Duh, Hramul și Jubileul-10 ani de la înființare. Prezenți au fost: IPS Părinte Mitropolit Serafim, diaconul Dumitru Dura, preotul Alexandru Nan (Elveția), preotul paroh Ionel Nemeș. De asemenea, au dat curs invitației noastre și reprezentanții celorlalte culte creștine din oraș, si anume Prof. Dr. Klaus Oettinger, preotul Hermann-Eugen Heckel decanul vechilor –catolici, care au vorbit despre importanța trăirii laolalta unii cu ceilalți indiferent de religie sau nație.

De la aceasta dată, pentru Parohia noastră se scrie o noua filă a istoriei prin primirea capelei ”Konradihaus Kapelle”, Uhlandstr. 15 în Konstanz. Capela a fost primită la momentul potrivit, deoarece cealaltă devenise neîncăpătoare. De acum înainte toate slujbele divine se vor oficia în această capelă. Din luna martie 2013 pentru românii de dincolo de lacul Bodensee a fost instalat ca preot paroh, PC Preot Sergiu Rusu de către IPS Mitropolit Serafim, astfel Filia Friedrichshafen a devenit Parohie.

Aşa se prezintă în mare istoricul Parohiei noastre şi pe această cale doresc tuturor credincioşilor parohiei şi românilor din această zonă multă sănătate, credinţă, nădejde şi tot binele.

Preot Paroh,
Ionel Nemeș

 

Tipărire