Întrebare: Credincioșii trebuie să răspundă sau să participe în vreun fel la rugăciunile rostite de preot înainte de spovedanie (molitfă)?

Răspuns: Este bine să urmărească atent aceste rugăciuni. Unii duhovnici încurajază pe credincioși să rostească ei rugăciunile începătoare. Însă apoi, rugăciunile care se rostesc sunt destinate exclusiv preotului.

Tipărire

Întrebare: Este corectă practica de a împărtăși copiii timp de o lună în fiecare duminică cu o singură spovedanie?

Răspuns: Nu. Atât pentru copii cât și pentru adulți, nu există un termen fix de expirare pentru spovedanie. Împărtășania nu este obligatoriu precedată de fiecare dată de o spovedanie. Majoritatea preoților nu se pot spovedi înainte de fiecare Sfântă Liturghie pe care o slujesc, din motive de ordin practic: duhovnicul nu este în apropiere, sau nu are mereu timp, așa cum se întâmplă de multe ori în diaspora.

Cele două Sfinte Taine, Spovedania și Împărtășania, sunt Taine distincte. Creștinul se poate împărtăși chiar și de mai multe ori. El trebuie să decidă singur dacă se simte pregătit să se împărtășească. Dacă are dubii, ar trebui să îl întrebe pe duhovnic. Altfel, rugăciunile ce preced fiecare Sfântă Împărtășanie sunt rugăciuni de curățire. Trebuie să nu uităm că niciodată nu vom fi cu adevărat vrednici de Trupul și Sângele lui Hristos. Însă Sfânta Împărtășanie este instituită de însuși Hristos, cel care a venit pe Pământ nu pentru cei drepți, ci pentru cei păcătoși.

Tipărire

Întrebare: Părintele duhovnic are obligația să se roage și el pentru cei ce se spovedesc la el?

Răspuns: Preotul nu are această obligație, însă este bine să o facă.

Tipărire

Întrebare: Păcatele spovedite corect mai sunt pomenite la Judecata de Apoi?

Răspuns: Păcatele spovedite corect sunt iertate. Diavolul este invidios pe Sfânta Taină a Spovedaniei, pentru că el și îngerii lui nu beneficiază de un astfel de dar de la Dumnezeu. Pentru puterea ei de a șterge păcatele, Sfânta Spovedanie mai este numită și al doilea Botez.

Tipărire

Întrebare: Dacă am mărturisit deja un păcat, dar nu l-am explicat corect sau l-am prezentat deformat, trebuie să îl mărturisim din nou? Sau putem crede că Dumnezeu știe oricum ce voiam să mărturisim?

Răspuns: Păcatele trebuie mărturisite corect, exact și sincer. Dacă din slăbiciune am încercat să ascundem sau să micșorăm un păcat acesta trebuie spus din nou la spovedanie. La fel dacă avem impresia că duhovnicul nu a înțeles exact despre ce păcat este vorba.

 

Tipărire