600 de ani de la  Sinodul din Konstanz

 

 

Între anii 1414-1418, în orașul Konstanz s-au desfășurat lucrările unui Sinod, cunoscut sub numele de „Sinodul de la Constanța”. La aceste lucrări au participat personalitățile vremii, clerici și mireni. Din partea Bisericii de Răsărit a fost prezent teologul Grigore Țamblac (1416), român de origine, care mai târziu va ajunge Mitropolit de Kiev. Discursul acestuia pleda pentru unitatea tuturor Bisericilor creștine în fața pericolului otoman. Această teză însă, nu a avut prioritate, deoarece o altă problemă din sânul Bisericii de Vest trebuia rezolvată și anume alegerea unui nou Papă.

Prezent la aceste lucrări a fost și Jan Hus  (1370-1415), profesor al Universității din Praga. Acesta vine în 1414 la Sinod și își susține cu înverșunare ideile reformatoare. Pentru că nu a renunțat  la ele, este condamnat la moarte și  ars pe rug pe data de 6 iulie 1415.  Locul unde a fost ars se află nu departe de granița cu Elveția. O piatră comemorativă amintește de acest eveniment neplăcut din istoria creștinătății.

Începând cu anul 2014 și până în anul 2018, au loc la Konstanz un șir de festivități, legate de anii Sinodului. Personalități  locale și internaționale, din diferite domenii se vor întâlni în acești ani la Konstanz.

Întreg anul 2015 poartă mottoul „Dreptatea“. În fosta mănăstire dominicană, astăzi „Inselhotel“ s-a ținut duminică, 28.06.2015, o slujbă ecumenică de pomenire pentru reformatorul ars pe rug, Jan Hus. Slujba a fost organizată de Societatea de lucru a Bisericilor creștine Konstanz, („Arbeitsgemeinschaft Christlicher Kirchen Konstanz“ – ACK), a cărei membri suntem și noi. La slujbă au participat numai persoanele invitate de către primarului orașului, Uli Burchardt, și de ACK. Alături de oaspeții veniți din Cehia, au fost prezente și persoane din lumea politică, culturală și bisericească. Invitatul de onoare a fost Președintele Germaniei, Joachim Gauck.

La această slujbă de pomenire au fost invitați Preotul paroh Ionel Nemeș și doamna Edith Heidel, care a fost delegata parohiei noastre la ACK. Dupa slujbă, D-na Heidel a avut posibilitatea să adreseze președintelui Joachim Gauck urări de bine din partea Parohiei noastre.

 
A consemnat Edith Heidel,Consilier ecumenic

----------------------------------------------------------------
Liturghie baptismală

Duminica 7 iunie 2015, s-a săvârșit în cadrul Sfintei Liturghii botezul gemenilor Nikolai și Sophia P. Săvârșirea Tainei Sfântului Botez în cadrul Sfintei Liturghii este o practică primară și este o dovadă că Sfânta Euharistie este centrul vieții noastre duhovnicești și este Taina Tainelor. Sfânta Liturghie baptismală a fost săvârșită de  PC Pr. Paul-Cezar Hârlăoanu,  asistent al Facultății de Teologie din Iași, de Preotul paroh Ionel Nemeș și de diaconul Florin Bariș. Cei nou botezați au fost primii care au primit Trupul și Sângele Lui Hristos la momentul Împărtășaniei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PC Pr. Paul-Cezar Hârlăoanu, care a subliniat ideea de a-L iubi pe Dumnezeu mai presus de orice.

...............................................................................................................................................................................................
Hramul Parohiei noastre

Duminică 31 mai 2015,  de “Pogorârea Sfântului Duh”, Parohia noastră și-a sărbătorit hramul. Hramul unei Parohii este o sărbătoare importantă și un eveniment la care participă întreaga comunitate.

La Sfânta Liturghie, urmată de Vecernia ”Plecării genunchilor”, a participat un număr însemnat de credincioși și foarte mulți copilași, care s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Hristos. După Sfintele slujbe, așa cum este tradiția Parohiei, am ieșit la iarbă verde, la grătar. Atmosfera a fost una plăcută și destinsă, s-au organizat diverse jocuri distractive, s-a jucat fotbal și s-a cântat. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru tot harul  și darul revărsat peste noi.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taborfest

 

Pe data de 14 mai 2015, Parohia noastră a participat, prin prezența părintelui Ionel Nemeș, a corului și a câtorva credincioși, pentru a cincea oară, alături de comunitatea catolică și cea evanghelică din Konstanz-Vollmattingen, la procesiunea ecumenică de pe dealul Tabor.

Procesiunea a început la ora 11.00 în fața Capelei Golgota din Wollmatingen și a continuat prin urcarea dealului până la cota 472 metri, acolo unde s-a oficiat slujba ecumenică.

Cuvântul de deschidere a fost rostit de către domnul Norbert Wanenmacher, urmat de un cântec al Bisericii Catolice.

Părintele nostru paroh, Ionel Nemeș, a amintit în cuvântul său, pe de-o parte, diferența ca dată calendaristică a sărbătorii Înălțării Domnului datorată celor două calendare (iulian și gregorian), iar pe de altă parte, bucuria și importanța trăirii întru Hristos a tuturor creștinilor.

În continuare, părintele Nemeș a vorbit despre apropiata plecare a preotului evanghelic Zimmermann din Konstanz, i-a mulțumit acestuia pentru colaborarea ecumenică și i-a urat succes în activitatea sa cu tradiționalul „La mulți ani”.

Cuvântul părintelui Nemeș s-a încheiat printr-o rugăciune înălțată lui Dumnezeu pentru buna înțelegere între popoare și dragoste între frați.

Corul Parohiei noastre a început prin a ura „La mulți ani!” preotului Zimmermann. Cântarile interpretate de corul nostru au fost apreciate cu aplauze de cei prezenți. Preotul Zimmermann a mulțumit la rândul său pentru colaborarea ecumenică dintre Biserici, corului nostru, iar la final a cântat ”Über den Wolken”, cântecul domniei sale de suflet.

Cuvântul de încheiere i-a aparținut Preotul catolic care a mulțumit încă o data celor care au organizat acest eveniment. Participanții au mai rămas pe dealul Tabor, schimbând impresii și gustând câte ceva de la bufetul pus la dispoziție de organizatori.

Dorim să mulțumim încă o dată corului și credincioșilor Parohiei care au fost prezenți, adresând-le totodată o invitație pentru data viitoare.

Marian Ponoava

Tipărire